Životopisný film o práci mladého Klementa Gottwalda. Príbeh zachytáva jeho pobyt v Banskej Bystrici, kde redigoval slovenskú komunistickú tlač a pomáhal organizovať komunistické revolučné hnutie. Ocenenia:rok: 1984 Cena A. Zápotockého udelená ÚRO...

Film-vice

Snímek režiséra Martina Ťapáka Zrelá mladosť, natočený podle scénáře Maximiliána Nitry a Pavla Gejdoše, zachycuje údobi let 1921-1926, kdy Klement Gottwald působil na Slovensku. Pracoval tu jako redaktor Hlasu ludu, jako neúnavný organizátor a aktivista revolučního hnutí. Jeho činnost v Banské Bystríci a později ve Vrútkách výrazně ovlivnila práci slovenských komunistů. Na základě těchto autentických událostí a prostřednictvím realistického popisu, zachycujícího dobovou atmosféru a naznačujícího charaktery jednotlivých postav, se tvůrci Zrelé mladosti snažili postihnout, jak se v těchto letech, především díky setkání s lidmi z třídně protikladných táborů, formoval Gottwaldův politický profil, jak se utvářely jeho myšlenky o způsobech boje proti vládnoucí buržoazíi. Hlavní záměr filmu charakterizoval Martin Ťapák:

"Chtěli jsme Klementa Gottwalda přiblížit divákovi nejen jako člověka, který neustále studoval dila Marxova, a jako revolucionáře, ale také jako jednoho z nás ...~ Odkaz, který chce film tlumočit, je jednoznačný: Klement Gottwald byl věrný lidu, chodil mezi lidi a zajímal se o jejich problémy, za něž bojoval" Natáčení snímku probíhalo na historických místech.