Čtyři kamarádi ze studentských let, zklamaní svým současným životem, se rozhodnou připomenout si bezstarostné dny a oživit ideály z mládí. Netuší ovšem, že se jim jejich přání splní a že dostanou šanci svou budoucnost ovlivnit. Po bouřlivém...

Film-vice

Čtyři kamarádi z mládí si uvědomili, že jsou značně nespokojení se svým současným životem. Adama (John Cusack) opustila jeho přítelkyně, Lou (Rob Corddry) bere život jako nikdy nekončící večírek, Nickův (Craig Robinson) život řídí na každém kroku jeho manželka a Jacob (Clark Duke) je zcela závislý na videohrách, kvůli kterým už ani nevychází. Rozhodnou se proto vyrazit na společnou dovolenou, připomenout si bezstarostné dny a oživit ideály z mládí. Po bujarém večírku se probudí s příšernou kocovinou a navíc v roce 1986! Po prvotním šoku si začnou uvědomovat, že tohle je šance jak změnit svůj „současný“ život.

Studio MGM hledalo vhodného představitele hlavní role a jen těžko mohlo vybrat lepšího herce než je John Cusack – jedna z filmových ikon 80. let. „S Johnem jsme si hned padli do noty. Nerozlučné přátelství, absurdní zápletka a návrat do osmdesátých let? Okamžitě jsme věděli, že tento příběh má skvělý potenciál,“ prohlásila Grace Lohová, producentka filmu.

Stejně tak výběr režiséra, Stevea Pinka, nebyl pro producenty příliš těžký. Pink, Cusack a Lohová spolu již v minulosti pracovali na úspěšných filmech Všechny moje lásky a Jasný terč, na nichž se Pink podílel jako scenárista a producent. „Vzhledem k časovému presu, ve kterém jsme se ocitli, jsme potřebovali někoho, kdo by byl schopen naskočit do jedoucího vlaku, a zároveň sdílel naši představu o zamýšleném výsledku,“ dodala Lohová.

Pro Pinka a Cusacka je to již čtvrtá spolupráce a díky tomu, že se znají již od střední školy, vznikla na place skvělá tvůrčí atmosféra, která silně připomínala samotný příběh snímku. Fakt, že se film vrací do 80. let, umožnil oběma oživit vlastní vzpomínky a navodit tak potřebnou atmosféru během natáčení. „I když znám Johna už dlouho, a několikrát jsme společně pracovali, je to poprvé co ho režíruji. Musím říct, že je to opravdu radost pozorovat ho při práci. Pro mě je John jeden ze symbolů osmdesátých let a tohle byla skvělá příležitost, jak se do této doby vrátit,“ řekl Steve Pink.

ZPĚT DO 80. LET
80. léta minulého století se nesla ve znamení horečných změn a ekonomického rozkvětu. Nikdo se nemusel strachovat (a to ani ve filmu), jestli je dostatečně politicky korektní. Vrcholem technologických vymožeností byl mobilní telefon, který dnes připomíná spíše přenosný počítač, a Nintendo. Módní styl a vkus dodnes mnohým nahání strach. Hudební stanice okupovali Michael Jackson a Madonna, kterým zdatně sekundovali rockeři s natupírovanými vlasy.

„Myslím, že se nám podařilo oživit tuto éru se vším, co k tomu patří,“ tvrdí John Cusack, „připravte se na pořádnou a neuvěřitelně zábavnou jízdu, plnou nekorektních vtípků.“

Každý ze zúčastněných herců má na 80. léta vlastní vzpomínky. Nejživější jsou asi ty na módní výstřelky a kadeřnické kreace, které jsou ostatně jedinečným způsobem zdokumentovány v celé řadě méně i více zdařilých filmů. Dokonce i Clark Duke (představitel Jacoba), který se narodil až v roce 1985, považuje tuto dekádu v mnoha směrech za unikátní. „Když dnes vidím ty šaty a účesy, tak nevycházím z údivu. To nemohlo nikomu slušet snad ani v té době,“ konstatuje Duke.

A právě kostýmy a celkový design sehrály při natáčení velmi důležitou roli. Každý na place, od hlavních představitelů až po posledního komparzistu, musel přesně zapadnout do roku 1986. Kostýmní výtvarnice Dayna Pink vysvětluje: „Pro mne je film jako tenhle splněným snem. Syté barvy všude kolem, vycpávky a plísňové rifle, to je pro kostymérku úplný ráj. Vůbec mě k účasti nemuseli přemlouvat!“

Nebylo to ovšem lehké. Bylo zapotřebí prohledat spoustu zatuchlých skladů a slídit na Ebay, než se podařilo shromáždit dostatečné množství materiálu. Situaci ještě komplikoval fakt, že se celý film odehrává v lyžařském středisku, což zúžilo výběr na dosti specifickou oblast. Některými kusy oblečení přispěli sami členové štábu. Výsledek ale rozhodně stojí za to.

„ČASOSBĚRNÁ VÍŘIVKA“
Další nezastupitelnou součástí snímku je vířivka, která umožní hlavním hrdinům cestu nazpět časem. Na první pohled sice vypadá jako obyčejná vířivka, ale splnit všechny požadavky produkce nebylo vůbec lehké, jak vysvětluje Clayton Orr, který měl na starosti speciální efekty: „Scénář vyžadoval, aby model fungoval na třech rovinách. Jako klasický bazén a vířivka a zároveň stroj času.“ Výrobnímu týmu trvalo tři měsíce, než se jim podařilo vytvořit konečnou verzi. Samotný přesun časem působí na plátně až překvapivě realisticky. Nicméně natáčení těchto scén bylo pro všechny zcela bezpečné.

LOKALITA
Film vznikal v nádherném prostředí lyžařského střediska Fernie v Britské Kolumbii. Město s bohatou historií uhelného naleziště bylo pro filmaře požehnáním i prokletím zároveň. Vzhledem k tomu, že natáčení probíhalo až v květnu, tvůrci netušili, jestli bude dostatek sněhu. Celkově ale město posloužilo jako ideální předobraz pro Kodiak Valley, kde se příběh odehrává. Velkou zásluhu na tom má především výtvarník a designér Bob Ziembicki, který dokázal vytvořit dokonalou iluzi 80. let v podstatě z ničeho.