Světlo
Typ:
film
Žánr:
drama, fantasy
Délka:
105 min
Motto:
Iniciační cesta mladíka za mystickým poznáním. Nejkrásnější film z dějin africké kinematografie.
Země:
Francie/Japonsko/Západní Německo/Burkina Faso, 1987
Yeelen je popisem iniciační cesty, která odděluje dětství od dospělosti. Hlavní hrdina se seznamuje se silami, jejichž moc by měl přijmout. Jde o vědění lidu Bamabara předávané po generace. Avšak jeho otec nemůže přenést přes srdce, že by se mu...

Film-vice

„Pro Bambary je Komo vtělením božské moudrosti založené na poznání znamení, časů a světů. Jeho učení zahrnuje všechny oblasti života a vědění.“

Mladý Nianankoro dosáhl věku, kdy by se měl seznámit se silami Kora a veškerého vědění svého lidu Bambara. Nadutý otec mu vztekle odmítá předat tyto znalosti, matka syna před ním varuje. Nianankoro má hledat svého strýce, který vlastní kouzelný talisman „Křídlo Korê“. Mladík ho potřebuje, aby se mohl s otcem utkat. Před rozloučením mu matka daruje Oko, které patří ke kouzelnému Křídlu. Nianankoro se vydává na dlouhou iniciační cestu, během níž se dostane z nebezpečných situací díky své kouzelné moci. Když jej fulbský král poprosí, aby zkusil léčit neplodnost jeho ženy, Nianankoro podlehne její kráse.

Král Fulbů přesto nechá Nianankora odejít i s ženou, která otěhotní. Nianankoro nalezne strýce a dostane od něj Křídlo Korê. Obdařen jeho mocí se může utkat s otcem. V souboji oba zmizí v záři světla, ze kterého vzniká nový svět. Skutečným smyslem iniciační cesty je nalezení vědění a schopností, dosažitelných jedině skrze „smrt otce“.

Evropského kritika hned napadne psychoanalýza a Oidipovský mýtus. Co ale od nich výrazně odlišuje, je, že Nianankoro ovládá budoucnost v plném vědomí, jako hybná síla své existence a nastávajícího světa svého lidu. Tato existenciální idea se naplňuje v harmonii člověka se čtyřmi živly i se všemi prostředími, ve kterých se pohybuje. Silný vliv na vjem harmonie mají nádherné záběry, které velebí krásu lidských těl pevně usazených ve svém prostředí, člověk a prostor tvoří spolu nedělitelný celek.