Teherán, 1958. Nasser Ali Khan patří mezi nejproslulejší muzikanty své doby. Když se mu ale rozbijí housle, ztrácí veškerou chuť do života. Protože nedokáže najít nástroj, který by je dokázal nahradit, rozhodne se ulehnout na lože a zemřít....

Film-vice

Fascinující atmosféra, optimistický pohled na svět, dokonalá práce s filmovým obrazem - to vše charakterizuje tvorbu režisérské dvojice Marjane Satrapi a Vincenta Paronnauda, jejichž první film Persepolis posbíral po světě i u nás desítky cen a patří mezi nejnavštěvovanější filmy v historii Artcamu. Oba tvůrci přicházejí s novým filmem, který sice není animovaný, ale fantaskní atmosférou oplývá stejně jako Persepolis. Příběh Kuřete na švestkách se odehrává v předvánočním Teheránu roku 1958. Hlavním hrdinou romantického příběhu o osudové lásce je Nasser Ali Khan (Mathieu Amalric), nejslavnější houslový virtuóz své doby. Ten si jednoho dne zničí své skvělé housle, a protože žádné další, se kterými by byl skutečně spokojený, nemůže najít, rozhodne se, že se odevzdá smrti.  Ulehá do postele a vzpomíná na svůj mnohdy legrační osud a vztahy a sní a představuje si budoucnost. Amalricův skvělý herecký výkon podporují  další vynikající herci jako Chiara Mastroianni, Isabella Rosellini nebo Jamal Dabouze.

Kuře na švestkách je druhým dílem trilogie, která začala snímkem Persepolis a skončí filmem "The Eleventh Laureate". Tato trilogie sleduje několik generací jedné rodiny a osudy jedné země ve 20. století. Persepolis vypráví příběh rodiny, zasažené válkou a revolucí v letech 1974 a1994. Kuře na švestkách se zabývá osudy té samé rodiny v období mezi roky 1930 a 1990. V pozadí vždy stojí historické události: převrat v režii USA v padesátých letech, uvěznění Nasserova bratra Abdiho (dědečka a komunistického prince v Persepolis) a jméno ženské postavy Irâne, které odkazuje k Íránu - zemi (tak jako "France" je také křestní jméno), symbolu ztracené lásky a ztraceného snu. Třetí díl, "The Eleventh Laureate" se obrátí k jiné části této rodiny a bude sledovat její osudy v letech 1900 až 1960.