Mapa lidského srdce
Typ:
film
Žánr:
drama, romantický
Délka:
109 min
Motto:
Dobrodružný příběh vášně a zklamání. Když pravá láska nezná hranic.
Země:
Francie/Kanada/Australie/Velká Británie, 1992
Neuvěřitelný příběh lásky eskymáckého mladíka Avika, který překlenul léta, oceány i nebezpečí 2. světové války, aby našel svou dětskou lásku, míšenku Albertine. Nakonec ale zjistí, že jejich kultury jsou příliš odlišné na to, aby spolu mohli...

Film-vice

V roce 1931 přistane v Antarktidě britský pilot Walter Russell /Patrick Bergin/, který má za úkol zmapovat neprobádaná území. Zpátky do civilizace sebou bere malého eskymáckého chlapce Avika /Robert Joamie/, který trpí tuberkolózou. Je umístěn do léčebného ústavu, kde se poprvé setkává se svou osudovou životní láskou, dívkou Albertine /Annie Galipeau/. Snad proto, že Albertine ce cití odstrčená, protože je míšenka a chlapec Avik je eskymák, začne tyhle dva pojit k sobě silné pouto a zamilují se do sebe.

V domě katolických pěstounů kde Avik vyrůstá, se uzdraví a vrací se zpátky na Antarktidu. Ani tam nemůže však na Albertine zapomenout. Navíc jeho lidé ho odvrhnou, protože si myslí, že na Avikovi ulpěla smůla. Po letech se náhodně setkává s pilotem, díky kterému se s Albertine vůbec poznali a pošle po něm své lásce vzkaz. Zuří 2.světová válka a Hitler ohrožuje celý svět. Avik /Jason Scott Lee/ se proto připojuje k pilotům a pracuje jako letecký fotograf, mezitím však Albertine /Anne Parrillaud/ usilovně hledá, ale ona jako by mu stále ten čas unikala.

Během války se ti dva přece setkávají. Bohužel jejich lásce není osud nakloněn, vše se komplikuje, když Avik zjistí, že Albertine je provdána za jeho starého anglického přítele, aby zapomněla na svůj míšenecký původ. Postupem času mu začne docházet, že překážky, které ohrožují jeho přátelské i milenecké vztahy, jsou větší, než si byl vůbec kdy ochotný připustit.