La Bohème
Typ:
film
Žánr:
romantický, hudební
Délka:
115 min
Motto:
La Bohème je více než sto let jedním ze stěžejních děl italských divadel.
Země:
Německo/Rakousko, 2008
Dvě největší hvězdy operního nebe Rolando Villazón a Anna Netrebko v hlavních rolích jedinečného filmového zpracování LA BOHÈME! Láska básníka Rudolfa (Rolando Villazón) k nežné Mimi (Anna Netrebko) mohla vydržet věčně, nebýt nepřejícného...

Film-vice

"Má základní motivace při zfilmování opery La Bohème je vzdát hold zpěvákům Anně Netrebko a Rolandovi Villazónovi." Robert Dornhelm (režisér)

Anna Netrebko a Rolando Villazón jsou vysněné spojení toho nejlepšího z operního světa už od roku 2005, kdy se objevili bok po boku ve Verdiho La Triviatě a vidělo je přes 1,5 milionů diváků z Německa a Rakouska. Společný koncert z fotbalového mistrovství se v roce 2006 přenášel do téměř třiceti států.

V současné době se dělí o pódium v oceňovaném kusu Manon, jenž se hraje v Německé státní opeře. Po dobití světových operních pódií se dvojice pouští i na velké plátno. A to rovnou s jednou z největších operních klasik.

Natáčení La Bohème začalo ve Vídni v únoru 2008 pod režijním vedením Roberta Dornhelma, který je držitelem nominace na Oscara za dokument The Children of Theatre Street (1977). V posledních letech natočil také čtyřdílnou adaptaci eposu Vojna a mír Lva Nikolajeviče Tolstého. S vynikajícími diváckými ohlasy se setkal ve všech zemích, kde jej vysílali – Rakousku, Francii a Itálii. La Bohème vznikl za pět milionů eur pod křídly Unitelu, jedné z největších světových společností zaměřených na klasické hudební filmy.

Bavorský rozhlasový symfonický orchester, jenž ve filmu zazní, dirigoval Bertrand de Billy, který vede také několik známých bavorských sborů. Původní La Bohème Giacoma Pucciniho (1858-1924) patří k mistrovským dílům italské opery. Kus se čtyřmi dějstvími je založený na novele La vie de Bohème francouzského autora Henriho Murgera. Po prvé se příběh čtyř přátel objevil v turínském Teatro Regio 1. února 1896.