Seriál Hvězdná brána (Stargate SG-1) již vstoupil do dějin. Patří k nejpopulárnějším televizním sériím, kterou sledují miliony fanoušků na celém světě a která má i nemalý počet fan klubů. Byl natočen podle filmu Stargate z roku 1994, který nás...

Film-vice

USA provádí hluboko v Cheyenských horách tajný projekt Hvězdné Brány, způsob kterým prozkoumávají obydlenou galaxii. Vyjma vybraných vojáků a politiků nemá o projektu nikdo sebemenší ponětí.

Brána

Hvězdná Brána samotná je 6 metrů vysoký kruhový artefakt. Te takřka nezničitelný. Po zadání příslušné adresy a přisunutí velké energie (elektřiny) dojde k propojení červí dírou s druhou bránou (adresovanou). Kdokoli a cokoli pak může procházet bránou skrz (proces trvá několik sekund, cestuje se mnoho světelných let), nejde to však zpět (pro odchod se musí zapnout brána na druhé straně)

1. řada
Na vojenské základně, kde je uschován a střežen artefakt Hvězdné Brány se objeví (přijdou branou) mimozemský vládce Apophis s malou jednotkou a zajmou jednoho mariňáka. Záchranný tým se vydává skrz bránu na planetu, kde se odehrával děj filmu a Daniel Jackson (hrdina filmu, zůstal na té planetě) jim oznámí, že bran je mnoho po celé galaxii a zadáním přesné adresy skládající se z 7 symbolů se můžeme na jakoukoli z nich dostat.

Brána je uvedena opět do aktivního provozu a jsou vytvořeny tzv. SG-týmy, které mají za úkol prozkoumávat jednotlivé planety, navazovat spojenectví a informovat Zemi o případném nebezpečí. První důstojník Apophise uvěří SG-1, že jde o falešného boha a stane se právoplatným členem hlavního týmu a spolu s nimi bojuje proti Goa'uldům, rase kde je jedním z vládců Apophis a která si zotročuje jinak mírumilovné Jaffy a nutí, aby v jejich jménu bojovali.

Lidé se také seznámí s Asgardy, velmi vyspělou rasou, která se sice nezapojuje do bojů proti Goa'uldům, avšak má s Goa'uldy smlouvu, že nesmí zaútočit na skupinu "chráněných" planet, mezi kterými je i Země.

Nehodou se také zjistí, že jedna hvězdná brána je zamrzlá v Antarktidě. Lidé z programu brány mají problém s politiky, kteří vyžadují menší výdaje, lepší výsledky a považují bránu za hrozbu.

2. řada
Apophis se snaží napadnou zemi, ale neopodaří se mu to. Lidé se na jedné planetě seznamují s Tok'ry, rase nápadně podobné Goa'uldům, avšak Tok'rové nikoho nezotročují a mají opačné úmysly: již dlouho se snaží bojovat proti Goa'uldům. Nakonec uzavřou s Tok'ry spojenectví. SG-1 se dozvídá o rase Antiků, ohromě vyspělé rase, která žila v této galaxii před mnoha tisíci let, avšak její další historie není známa.

Jednou také pomocí chyby v Bráně dojde k cestě časem, když se SG-1 vrátí do 70. let a musí přesvědčit důstojníka, který je v jejich době šéfem projektu brány, aby jim pomohl.

3. řada
Země se pomalu, ale jistě začíná stávat významnou a tak se o ni začnou zajímat i další Goa'uldští vládci, kteří v ní vidí budoucí hrozbu. Série obsahuje množství zajímavých a akčních scén, avšak neodhaluje moc nového významného. Nakonec se lidé dozví o existenci rasy Replikátorů, se kterou již dlouho bojují Asgardi a prohrávají.

4. řada
Rusové najdou po pádu Asgardské lodi do oceánu bránu a pokouší se ji zprovoznit, avšak neúspěšně. Kvůli tomu však nefunguje ani brána v USA, protože 2 provozované brány na jedné planetě být prostě nemohou. Tak uzavřou dohodu s USA. Země také naváže spojenectví s Ascheny, vyspělou rasou, která jim nabídne svoji technologii výměnou za absolutní spojenectví. O 10 let později již není brána utajována, ale lidé s ní normálně cestují a využívají Aschenské služby. SG týmy již nejsou potřeba. Záhy ale bývalá SG-1 zjistí, jak se s podáváním Aschenských léků nenápadně rapidně snižuje porodnost a po nabourání do centrálního PC se dozví, že Aschené se je snaží vyhubit. Časovou smyčkou je posláno varování zpět o 10 let zpět, takže k tomuto incidentu vůbec nedojde.

Experimentálně je vytvořena první lidská vesmírná stíhačka X-301, projekt je ale neúspěšný.
Tok'rové a lidé se utkají s Anubisem a řízeným výbuchem slunce je Anubisova Flotila zničena. Sám Apophis ale přežil...

5. řada
Lidé opět dochází do krátkodobého kontaktu s Ascheny (protože varování nic dopodrobna nepopisovalo, obsahovalo jej jednu větu, že nikdy nesmí jít na určitou planetu), avšak lidem dojde, že by se mohlo jednat o tuto spojitost a Ascheny navždy opustí. Tok'rové mají plán, jak zničit Goa'uldské vládce, ale nakonec je zrušen, protože jednomu jinému vládci by už pak nic nebránilo v absolutní moci. SG-1 se také dostává na planetu, kde byli Replikátoři. SGC má dlouhodobé problémy s agenturou NID, která byla pověřena kontrolou provozu brány, avšak NID používá neústavní metody a chce bránu pro sebe... Člen SG-1 Daniel Jackson umírá záchranou tisíců lidí (obětoval se).

6. řada
Objevuje se nový Goa'uld: Anubis, který okamžitě zaútočí na pozemskou bránu. Avšak díky novému projektu, již úspěšnému letounu X-302 je brána přepravena daleko do hlubin vesmíru, kde je pro Zemi neškodná.

Daniela Jacksona nahradí v SG-1 mimozemšťan Jonas Quin. Ten pochází z planety podobné Zemi, která chce v zájmu spojenectví, aby jí Země poskytla zbraně...

Problém absence brány je vyřešen dohodou s Ruskem. Rusové dají USA svoji již nepoužívanou bránu, zato ale požadují vlastní SG-tým, velkou peněžitou částku a plány letounu X-302. USA je nucena na dohodu přistoupit. O projektu brány jsou informovány vlády vyspělých států světa.

Vzniká X-303, což už není letoun, nýbrž mateřská loď a je nazvána Prometheus. Časem operuje po celé galaxii. Ke konci se objevuje Daniel Jackson...

7. řada
Dr. Jackson se vrací, je nalezen na jisté planetě a jdou mu obnoveny vzpomínky. Vrací se díky moci Antiků, (kteří byly schopni se "povznést"), nebo spíše pomocí jedné Antičky. Lidé také začínají těžit naquadah, surovinu jež se na zemi nevyskytuje a je vysoké zbraňové kvality.

Jsou objeveny artefakty v Jižní Americe: ve starověku tam nejspíše žili mimozemšťané. je vyvíjena zbraň proti Anubisovi, avšak ten se o ní dozví a napadne základnu, kde se vytváří. V USA je zvolen nový prezident a ten má být informován o projektu brány. Spojí se s ním ale jeden senátor, blízký NID a přesvědčí ho o změně velícího důstojníka SGC...

Anubis se chystá napadnout Zemi, ale nové vedení zastaví na čtvrt roku veškerý provoz. SG-1 ale přes zákaz nezahálí. Anubisově flotile se postaví Prometheus a letka X-302. SG-1 se zatím pokouší najít Antickou (dávno opuštěnou) základnu na Antarktidě, kde má být ukryta zbraň. Prometheus je kryje a tak dojde na Antarktidě k bitvě. SG-1 se dostane ke zbrani a pomocí jí zničí Anubisovu flotilu jednou pro vždy!

8. řada
Požití zbrani na Antarktidě vyžadovalo jistou oběť. Zaprvé bylo zcela vybyto antické zařízení zvané ZPM (což je taková baterka o ohromném množsví energie) a pluk. O'Neil je ve stázi. Po chvíli se z toho ale dostane. Hrozba Goa'uldů dočasně pominula a objevují se Replikátoři. Po Anubisovi se stále čím dál více doslýcháme o Goa'uldu Ba'alovi.

NID vyhrožuje Danielovi a ukradne bránu, podaří se ji ale získat zpět. Replikátoři mezitím vytvořili klon členky SG-1, Carterové. Ten se ozve SGC a oznámí, že chce být zničen. Je to ale past, avšak Replikátorům plán nevyjde a klon uniká. Prometheus je při jedné cestě lstí unesen mimozemšťankou Valou, která jej chtěla pro splacení dluhu. Nakonec se ale usmíří s lidmi a stane se členkou SG-1.

Rusové zbrojí protože si myslí, že Američané jsou infiltrování Goa'uldy. Vyšetřování ale ukáže, že je tomu právě naopak a Goa'uldy najdeme v Ruské vládě. Ti se snažili o druhou Studenou válku: aby se Američané a Rusové zničili navzájem a Goa'uldi si pak jednoduše vzali Zemi. To se jim ale naštěstí nepodaří.

Pomocí dávné zbraně na planetě Dakara jsou všichni Replikátoři zničeni. Tím je také svržena moc Goa'uldů a Jaffové po celé galaxii se stávají svobodnými! Anubis se pokusí zbraň vzít, ale do cesty se mu postaví povznesená Antička (ta co pomohla Danielovi).

9. řada
O'neil opouští SG-1 a nahrazuje ho bývalý letec X-302 Cameron Mitchel. Vala chce na planetu Avalon, to je ale osudová chyba. Velká chyba. SG-1 se tam setkává s lidmi, kteří uctívají své bohy: Orie. Daniel se setká s nejvyšším duchovenstvem a odhalí jejich tajemství: Kdysi byli Oriové a Antikové, přičemž Oriové byli mírně silnější. Jenže chtěli a dodnes chcou aby je všichni uctívali (Ori mají narozdíl od Goa'uldů skutečně božské schopnosti, nikoli ale božské úmysly), jinak musí zemřít. Lidé z Avalonu jim věří a tak v jejich jménu i vraždí.

Jenže touto návštěvou se Oriům odhalí celá galaxie se Zemí a vším, za co a proti čemu celých 8 sérií lidé bojovali. Antikové totiž tuto galaxii zabezpečili, aby je nikdy Oriové nemohli sami najít.

Orijští převorové se tedy začnou objevovat po celé naší galaxii a nevěřící zabíjí. na jedné planetě převor pohltí celou planetu do silového pole. Pak se u planety z kousků postaví obří orijská Hvězdná Brána.

Kromě Oriů mají lidé také stále co dočinění s Ba'alem. Prometheus je zničen. Oriové sestaví armádu a vybudují obří lodě a za pomoci superbrány se přepraví do naší galaxie na křížovou výpravu. Tam na ně čekají všechny síly galaxie, včetně dvou nových lodí X-304, z nichž jedna patří Rusku. Neporazitelní Oriové rozmetají na kusy lodě spojených lidí, Jaffů, Tok'rů, Asgardů a kdo ví koho ještě a jen pár lodí unikne. Jackson se nachází na ruské lodi, když vybuchne...

10. řada
Zajatá Vala se nachází na jedné z lodí a porodí dívku, která není její. Ta v několika dnech dospěje a stane se vůdcem výpravy. Daniel je také na Oriské lodi - transportoval se tam před výbuchem.
SGC má nového velitele, generála Landryho. Vala a Daniel uniknou. Krom Oriů a Ba'ala se také země dostává do války s Luciánskou aliancí.

SG-1 se dozví, že Merlin byl Antik, který se vzepřel Oriům a vytvořil Svatý Grál, zbraň proti Oriům. Vydají se ji hledat a pronásledováni Valinou dcerou najdou ve stázi Merlina. Vala se pokusí lstí zajmout svoji dceru, ale vezme ji Ba'al. Vědci SGC také vytvoří zařízení zneškodňující schopnosti převorů. Na konci poslední série zaútočí Ori na X-304 a ta se zachrání za pomoci Asgardů. Poslední epizoda se jmenuje "Bez konce"...