Snímek Fish Tank vypráví příběh roztěkané patnáctileté dívky jménem Mia (Katie Jarvis), která jde v životě od problému k problému, která byla vyloučena ze školy a která je ostrakizována svými spolužáky. Jednoho horkého letního dne přivádí Miina...

Film-vice

POZADÍ VZNIKU FILMU
Na počátku práce na projektu Fish Tank byla pro režisérku Andreu Arnold klíčová otázka hereckého obsazení: snažila se pro svůj film získat co největší množství neherců schopných zvládnout své role. Pro ústřední roli Mii byla nakonec vybrána sedmnáctiletá Katie Jarvis. „Chtěla jsem, aby Miu ztvárnil někdo opravdový a bezprostřední. Chtěla jsem někoho, kdo dokáže realisticky vyjádřit podstatu problémové dívky. Chtěla jsem dívku, která nebude muset takřka vůbec hrát, bude pouze sama sebou,” svěřuje se režisérka.

Protože Mia ve filmu hodně tančí, byla schopnost zvládnout taneční scény jedním z klíčových úkolů pro ústřední herečku. Andrea Arnold věřila Katie Jarvis i přesto, že Katie neměla žádnou zkušenost s tanečními kroky. „Katie Jarvis nikdy pořádně netančila a tanec vůbec nemá ráda. Když jsem ji poprvé poprosila, aby zkusila zatančit některé kroky, byla příliš nervózní, proto jsme odešli z místnosti a nechali zapnutou pouze kameru. Když jsem se pak dívala na záznam, zjistila jsem, že i když Katie není žádná tanečnice, její tanec byl určitým způsobem maximálně přirozený a uvěřitelný. Nebyla tam žádná maska, žádná nahraná show. Byla schopna být kompletně sama sebou, i když se jednalo o činnost, kterou neměla ráda. V tu chvíli jsem si byla jistá, že to zvládne, i když nikdy nehrála ani netančila – věděla jsem, že vždy bude sama sebou a o to mi šlo nejvíce,” komentuje rozhodující moment pro obsazení hlavní role Andrea Arnold.

Pro roli Connora se původně vůbec nepočítalo s Michaelem Fassbenderem, režisérka měla v plánu obsadit úplně jiný typ. „Původně jsem chtěla obsadit všechny důležité role neherci a myslela jsem na popeláře pracujícího pod mými okny v městském parku. Byl pro mě nejlepší variantou pro postavu Connora a nechápala jsem, proč jsem nucena jej neustále pozorovat. Ale pak jsem si říkala, že by mohlo být zajímavé, kdybychom do role Connora obsadili někoho s hereckými zkušenostmi, někoho, kdo by s neherečkou Katie Jarvis tvořil zajímavý mix,” vysvětluje Andrea Arnold.

Michael Fassbender slavil právě obrovský úspěch se svým předchozím snímkem Hlad, který však režisérka Arnold neviděla. Nakonec se Fassbender k filmu dostal na základě role v jednom krátkém klipu, který si Andrea Arnold zamilovala. Rozhodla se jej pozvat na natáčení pouze na základě tohoto klipu a svého instinktu. Fassbender přijel na natáčení, aniž by četl celý scénář, a potom i v průběhu natáčení seznamovala režisérka herce vždy pouze s částí celého scénáře, s několika následujícími scénami. Fassbender to komentuje následovně: „Nevědět, jak vypadá celý scénář je svým způsobem znepokojivé, ale já jsem viděl Red Road a od té doby jsem Andreu Arnold velmi respektoval a přál jsem si s ní pracovat.“

Fish Tank se natáčel osm týdnů v létě 2008. Všechny lokace filmu se nacházejí v Essexu, což vysvětluje režisérka Arnold následovně: „Původně se měl film odehrávat v Kentu, který velmi dobře znám, ale nakonec jsem se rozhodla pro Essex, který má podobnou krajinu. Jela jsem tam po dálnici A13 a okamžitě jsem si ten kraj zamilovala. Šílenství na dálnici A13, kouřící továrny, velké otevřené prostory, divočina a prázdná parkoviště na místě, kde bývala velká továrna Ford. Taky mám ráda tuto poslední část Temže, kdy se řeka vlévá do moře.”