Fantastická čtyřka a Silver Surfer
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, sci-fi, fantasy
Délka:
88 min
Motto:
Připravte se na další fantastické dobrodružství.
Země:
USA/Anglie/Kanada/Německo, 2007
Ve filmu Fantastická čtyřka a Silver Surfer čeká čtveřici superhrdinů dosud nejtěžší protivník - tajemný posel Silver Surfer, který přiletěl z hlubin vesmíru, aby naši planetu připravil na její zánik. Zatímco křižuje celý svět a zanechává za...

Film-vice

O filmu
V roce 2005 se filmovému publiku poprvé představila Fantastická čtyřka - slavné kvarteto superhrdinů, kteří od roku 1961, kdy jim na stránkách sešitu Fantastic Four #1 vdechli život legendární tvůrci ze stáje nakladatelství Marvel Stan Lee a Jack Kirby, tvoří neodmyslitelnou součást komiksového světa. Hlavním posláním čtyřech superhrdinů, kteří mají centrálu ve slavné newyorské Baxter Building, je pomáhat světu a ochraňovat jej před zlem. Ve filmu Fantastická čtyřka a Silver Surfer se filmařům podařilo rozšířit záběr prvního dílu a obohatit jej o nové postavy a nová dobrodružství. "Na scénu tentokrát přichází nová postava, která patří k nejúžasnějším komiksovým hrdinům všech dob. Zvedli jsme laťku v oblasti kaskadérských kousků, akce i počítačově renderovaných postav," říká režisér Tim Story.

"Chtěl jsem, aby tento film patřil k té hrstce pokračování, kterým se podařilo překonat originál - aby v něm bylo více vzrušení, dramatu, humoru i akce," říká scénárista Don Payne. "Chtěl jsem také ukázat, čím jednotliví hrdinové ve svých životech právě procházejí. Jsou na tom mnohem lépe finančně, ale potýkají se s negativními stránkami popularity. Sue a Reed se snaží stvrdit svůj vztah manželstvím, Ben a Alicia tvoří šťastný pár, ale Johnny má tentokrát nějaké osobní potíže. V životech postav se děje spousta zajímavých věcí. Nejvíc mě ale zaujal ten nový rozměr, který tomu všemu dodává Silver Surfer."

Příběh druhého dílu Fantastické čtyřky je kombinací dějových linií z několika komiksových sešitů, obohacených o nové postavy i dějové kličky. "Film vychází ze sešitů 48-50, v nichž se poprvé objevil Silver Surfer," říká Payne. "Ale použili jsme také různé dějové prvky ze sešitů 57-60, v nichž se Silver Surfer setká s Dr. Doomem. A místy jsme se nechali inspirovat také nedávnou sérií Ultimate Extinction."

Základ, okolo nějž se točí celý příběh, tvoří "Svatba století", která znamená v komiksovém světě přibližně totéž jako svatba Prince Charlese a Lady Diany. Všechny plány se však začnou hroutit v okamžiku, kdy se zničehonic objeví Silver Surfer a v celém světě začne docházet k různým destruktivním anomáliím. Silver Surfer, kterého Stan Lee a Jack Kirby přivedli k životu v roce 1966, se zařadil k nejvýraznějším postavám ze stáje Marvelu. Pravidelně se objevoval v komiksech o Fantastické čtyřce a později se stal hlavním hrdinou vlastní série. Silver Surfer, jehož skutečné jméno je Norrin Radd, patří k nejušlechtilejším a nejzmučenějším komiksovým postavám. Jeho klíčovým doplňkem je stříbrné prkno, s jehož pomocí dokáže absorbovat a ovládat kosmickou energii.

"Myslím, že Silver Surfer lidem imponuje díky tomu, jak je to složitá a tragická postava," říká Don Payne. "V myšlenkách je úplně odloučený od světa, jako nějaký zenový mistr, ale stále cítí slitování. Je to vlastně hrdina - rozhodl se obětoval celý svůj život službě pro Galactuse, aby tak zachránil svou planetu a ženu, kterou miloval. V jeho službách však zároveň ničí jiné světy a živočišné druhy, takže v něm zuří velký morální rozpor. Dívá se na svět a na lidstvo z pohledu cizince, což je pro lidi fascinující."

"Snažili jsme se co nejvíce přiblížit tomu komiksovému Silver Surferovi," říká Tim Story. "V našem filmu je to plně digitální postava, takže jsme jej mohli vytvořit úplně od nuly - bylo jej možné vytvarovat tak, aby vypadal úplně přesně jako komiksová postava. Náš Silver Surfer je přesně ten Silver Surfer, kterého všichni známe a zbožňujeme. Myslím, že fanoušci a všichni ostatní, kdo ho ze stránek komiksu znají, tu dokonalou shodu ocení."

Na konci první Fantastické čtyřky jsme se zdánlivě rozloučili s arcipadouchem Victorem Van Doomem, který byl uzavřen do přepravního kontejneru a poslán zpět do své fiktivní Latverie. Podařilo se mu však najít způsob, jak se dostat zpátky, a tentokrát se objeví nečekaně jako spojenec čtyřech hlavních superhrdinů. "Victor a Fantastická čtyřka se musí vůbec poprvé spojit, aby společnými silami něčeho dosáhli," říká Tim Story. "Ale nakonec se stejně ukáže, že Victorovi Van Doomovi není radno důvěřovat. V jeho jednání je vždycky nějaký postranní úmysl."
Zatímco první díl se odehrával výhradně na domácím hřišti Fantastické čtyřky - v New Yorku - v pokračování se spolu s ní podíváme do různých koutů světa. "Je to důležité, protože tentokrát stojí proti celosvětové hrozbě - v ohrožení nejsou jen oni sami nebo New York, ale celý svět. Tentokrát malujeme na mnohem větší plátno," říká scénárista Don Payne.

"Vracet se k nějaké postavě, kterou jste si už měli možnost zahrát, je hodně zajímavé," podotýká welšský herec Ioan Gruffudd. Ve filmu ztvárnil velitele Fantastické čtyřky Reeda Richardse, který je obecně považován za nejchytřejšího člověka na světě. "Během posledních dvou let jsem se trochu vyvinul a zestárnul, takže Reed Richards se vyvinul taky, je mnohem sebevědomější a má věci lépe pod kontrolou. Jeho pozice vůdce je tentokrát mnohem silnější."

Pro Jessicu Albu, která si znovu zahrála Sue Storm, byla práce na tomto filmu ve srovnání s prvním dílem výrazně uspokojivější. "V prvním filmu jsem se snažila tu postavu co nejlépe vystihnout a neodchýlit se od komiksové předlohy. Ale nyní už ji docela dobře znám a díky tomu mám větší svobodu. Ioan, Chris, Chikie (Michael Chiklis) a já už jsme ty postavy hráli, takže se v jejich kůži cítíme mnohem pohodlněji. Máme možnost objevovat nové věci, a to jak o vlastních postavách, tak o ostatních."

Johnny, který je nejodvážnějším a nejvýraznějším členem Fantastické čtyřky, tentokrát dostal do vínku trochu romantičtější dějovou linii. "Chtěli, aby byl tentokrát lépe připraven na nějaký vztah," říká Chris Evans. "Reed a Sue chystají svatbu, Ben chodí s Aliciou a Johnny se najednou cítí trochu osaměle. Díky tomu si uvědomí, jak by si měl vážit těch lidí, které má rád a oni mají rádi jeho. A jak by jejich přítomnost neměl považovat za samozřejmost."

Držitel Zlatého glóbu a ceny Emmy za roli v seriálu The Shield - policejní odznak Michael Chiklis se vrací v roli Bena Grimma (Thing), jehož kůže se na začátku prvního dílu proměnila v oranžový kámen. Herec podotýká, že na jeho mrzoutské povaze se od minula nic nezměnilo. "Myslím, že každý, kdo by musel žít s takovou fazónou, by byl trochu rozmrzelý. Ale myslím, že už překonal ten prvotní šok a do jisté míry se přes to přenesl. Nyní už je zvyklý věnovat se každodennímu zachraňování světa."

Julian McMahon, kterého proslavila role v seriálu Plastická chirurgie s.r.o., si znovu zahrál hlavního padoucha Victora Von Dooma, který byl pro Fantastickou čtyřku původně spojencem, avšak jeho snaha získat co největší moc a nakonec i nadvládu nad světem z něj nakonec učinila jejich úhlavního nepřítele.

Na konci první Fantastické čtyřky byl Mr. Doom uzamčen do přepravního kontejneru a poslán do jeho země Latverie. "Byl dlouho ve vězení a je pěkně naštvaný," říká McMahon. "Poněkud zahořkl a je pevně odhodlaný Fantastické čtyřce všechno vrátit, k čemuž se na začátku filmu chystá."
K hercům z prvního dílu patří také Alicia Masters v roli Kerry Washington, která se nedávno objevila ve filmu Poslední skotský král s Forestem Whitakerem. Alicia je slepá sochařka, které její handicap umožňuje vidět Bena Grimma jinak než všichni ostatní - vnímá jeho nitro, nikoliv ten bizarní zevnějšek. Novým přírůstkem k hereckému obsazení je čerstvý držitel Emmy Andre Braugher, který si zahrál generála Hagera. Hager je pověřen americkou vládou, aby vedl vyšetřování a odchycení Silver Surfera.

Braugher patří k dlouholetým fanouškům této komiksové série a možnosti podílet se na filmovém zpracování rád využil. "To období, kdy vyšel první sešit Fantastické čtyřky, si velmi živě pamatuji, stejně jako představení všech těch postav včetně Silver Surfera a Galactuse. Za příležitost zahrát si v tomhle filmu jsem tudíž velice vděčný. Mohl jsem skákat z helikoptéry, jezdit s tankem a střílet z raketometu, což je hodně fajn. Role ve filmu podle komiksu je vždycky zárukou toho, že to bude stát za to."

Komiksová legenda a autor Fantastické čtyřky Stan Lee se jako již tradičně objevuje v jedné z menších rolí. Tentokrát si zahrál nezvaného hosta na svatbě Sue a Reeda, který odkazuje na poslední políčko sešitu Fantastic Four Special King Size Annual #3 z roku 1965. V první Fantastické čtyřce ztvárnil pošťáka v Baxter Building.

Silver Surfer
Tato postava z dílny Stana Leea a Jacka Kirbyho se poprvé objevila v sešitu The Fantastic Four #48 z března 1966. Silver Surfer je kosmický dobrodruh a badatel, který na svém prkně putuje vesmírem coby předvoj Galactuse, pro nějž vyhledává nové planety, které by mohl pohltit. Podle oficiální marvelovské komiksové historie Silver Surfer využívá kosmické energie, kterou dokáže absorbovat a ovládat. Svou sílu dokáže vyhnat až do nevyčíslitelných hodnot a je prakticky nezničitelný. Může se pohybovat vesmírem, hyperprostorem a dokáže pronikat pevnými překážkami. Jeho rychlost je téměř neomezená a při překročení rychlosti světla se dostává do hyperprostoru. Příležitostně dokáže i cestovat v čase. Nepotřebuje jídlo, pití, vzduch ani spánek. Při životě ho udržuje pouze převod hmoty na energii. Je imunní vůči teplotním extrémům a většině radiace. Problémy mu nedělá ani vakuum, které je v kosmu nebo hyperprostoru.

Prkno, které mu dodává energii, se skládá se stejného odolného stříbřitého materiálu jako Surferova kůže a Surfer jej dokáže ovládat myšlenkami, nezávisle na tom, jestli s ním je nebo není ve fyzickém kontaktu. Prkno je také téměř nezničitelné, nicméně v těch výjimečných případech, kdy bylo poškozeno nebo zničeno, jej byl Surfer schopen opravit nebo znovu vytvořit. K nasnímání Surferových pohybů filmaři využili herce Douga Jonese, který nedávno vzbudil zasloužený ohlas díky roli hrůzného podzemního netvora v na Oscara nominovaném filmu Guillerma del Tora Pan's Labyrinth. O zpracování získaných dat a vytvoření animace se postarala proslulá triková firma WETA. Surferovi propůjčil hlas Laurence Fishburne.

Jones a jeho dublér Dorian Kingi se několik týdnů před začátkem natáčení připravovali s trenérem pohybů Terrym Notarym, se kterým se - zavěšeni ve speciálních postrojích a zařízeních - snažili co nejvíce vypilovat Surferův styl. Jejich práce pak pokračovala i během samotného natáčení. Notary, který začínal jako gymnasta a cirkusák a teprve poté se začal věnovat práci u filmu, Jonesovi pomohl napodobit spoustu Surferových klasických pohybů a oblíbených pozic.

Silver Surfer sice komunikuje s celou Fantastickou čtyřkou, ale nejbližší je mu Sue, která jako první zjistí, že možná není jen tím destruktivním padouchem, za kterého ho všichni mají. "Není to jen ten stříbrný, svalnatý tvor, ale také nevinná bytost. Je zajímavý v tom, že ho nikdo nechápe. Líbí se mi, že s ním soucítí právě má postava, protože to poukazuje na její mateřské pudy a ženské instinkty. Kluci jsou drsní a když cítí, že něco ohrožuje náš vesmír, jsou ihned odhodláni vydat se do boje, zatímco Sue se snaží vidět trochu dál a proniknout do toho hlouběji. To se mi na té postavě a tomhle filmu hodně líbí," říká Jessica Alba.

Fantasticar
Filmová verze létajícího přepravního prostředku, který se poprvé objevil v sešitu Fantastic Four #3 z roku 1962 a postupně prošel mnoha změnami, byla navržena známým výtvarníkem, ilustrátorem a návrhářem vozidel Timem Flatterym (do jehož portfolia patří filmy jako Mission: Impossible III, Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže nebo nadcházející Transformers) ve spolupráci s Trevorem Creedem z designového oddělení Chrysler Group, režisérem Timem Storym a hlavním výtvarníkem Kirkem Petruccellim.

Většina scén, v nichž vozidlo figuruje, vznikla před zeleným plátnem ve studiu ve Vancouveru, kde bylo Fantasticar umístěno na pohyblivou plošinu. Jeho kymácení a otáčení vytvořilo v kombinaci s ventilátory reálnou iluzi, že se v něm herci opravdu prohánějí po nebi.

O natáčení
Jakmile byl dokončen scénář a sestaveno herecké obsazení, rozbili producenti stan ve Vancouver Film Studios. K natáčení se vrátila spousta filmařů, kteří dříve propůjčili svůj talent prvnímu dílu Fantastické čtyřky nebo slavné sérii X-Men. V průběhu natáčení nezahálel ani pomocný štáb, který cestoval po celém světě. V metropolích, jako je Londýn, New York nebo Šanghaj natočil záběry, které ve filmu uvozují části děje, jež se na těchto místech odehrávají.

Exteriéry Baxter Building vznikly stejně jako minule okolo Marine Building ve Vancouveru, která patří k nejzajímavějším světovým ukázkám stylu art deco. Velkolepá svatba Reeda Richardse a Sue Storm se odehrála na střeše sedmipatrového parkoviště Metro Parkade. Stejně jako v komiksové předloze ji naruší Silver Surfer, kterého začne ihned pronásledovat Johnny.

Jeden týden strávili herci se štábem v rezervaci Lower Seymour Conservation Reserve v severním Vancouveru, která ve filmu zastoupila Černý les. Právě tam Fantastická čtyřka hledá s využitím Reedových senzorů Silver Surfera. Rezervace se rozkládá na 5 668 hektarech a překypuje nádhernými a rozmanitými scenériemi, kterých filmaři bezezbytku využili.

Scény, které nevyžadovaly práci v terénu, vznikly ve Vancouver Film Studios a nedalekých Mammoth Studios. V těchto prostorách byla natočena nejen první Fantastická čtyřka, ale také filmy X2 a X-Men: Poslední vzdor.

V Mammoth Studios postavil hlavní výtvarník Kirk Petrucelli spolu se svým talentovaným týmem Reedovu supermoderní laboratoř a interiéry arktické vojenské základny, kde se podaří Silver Surfera zadržet. Reedova laboratoř, jenž se rozkládá na ploše 570 m2, sestávala z několika různých místností, které geniálnímu vědci pomáhají ve výzkumu. Všem pak vévodila velkolepá oválná kontrolní místnost, jejíž součástí byl i obří LCD panel o rozměrech 14 x 4 metry.

Pomocný štáb natáčel přes 40 dní, a to jak v exteriérech, tak ve studiu před zeleným plátnem. Na starosti dostal mimo jiné převážnou část sekvence, v níž se Johnny snaží dohnat Silver Surfera. Kalifornská firma Spectral Motion Inc., která patří k předním tvůrcům filmových příšerek, v průběhu dvou uplynulých let výrazně vylepšila kostým a masku, kterou ve filmu nosí Michael Chiklis, představitel Bena Grimma. Každodenní proceduru, v jejímž rámci maskér Bart Mixon nanesl jednotlivé části masky na Chiklisovo tělo, se podařilo zkrátit na 90 minut, což je výrazně kratší doba než u prvního dílu. Filmaři se také rozhodli vyhovět přáním skalních fanoušků komiksové předlohy a obdařit jej mohutnějším čelem. Grimmův kostým navíc oproti prvnímu dílu více připomíná skutečné kamení.