Extrémní svahy
Typ:
film
Žánr:
sportovní, dokumentární
Délka:
110 min
Motto:
Sjezd na hraně života... Pět nejlepších prknařů světa, hory, adrenalin, riziko...
Rok:
2005
Pět nejlepších snowboardistů světa přijíždí na Aljašku, kde se koná extrémní závod ve snowboardingu. Své síly změří v nejnepřístupnějším terénu – až na samých vrcholcích zasněžených aljašských hor. Během příprav na první sjezd se skupina...

Film-vice

O NATÁČENÍ:
Autoři a producenti filmu, Kevin Harrison a Kemp Curley, se v Extrémních svazích projevují jako na slovo vzatí specialisté na adrenalinové sporty. Jejich profesionální a přitom tvůrčí a lidsky vřelý přístup jim získal respekt pětice snowboardových legend, která měla zásadní vliv na vývoj tohoto sportu.

Harrison a Curley jsou dlouholetí kamarádi a spolupracovníci. Když na sklonku 90. let založili v New Yorku Transition Productions, začali produkovat a natáčet dokumentární filmy a reklamy. Získali dobré jméno díky spolupráci se snowboardistou Jakem Burtonem a produkovali pořady např. pro populární kanál MTV Sports.

Nápad přejít od krátkometrážní produkce k celovečerní metráži jim vnukl dlouholetý sponsor adrenalinových sportů, firma Mountain Dew. V okamžiku, kdy pochopili, že by se mohli věnovat své životní lásce – snowboardingu, neskrývali své nadšení. Zvláště Harrison už dlouho uvažoval o tom, že by rád natočil celovečerní film. Ukázat historii milovaného sportu a navíc spolupracovat s jeho legendami bylo pro něj nesmírně lákavé. Výhodou bylo samozřejmě to, že vstupovali na důvěrně známou půdu a mezi sportovce, které obdivovali celé roky a znali většinou osobně. Šli tak do natáčení s velmi jasnou představou, koho do filmu potřebují a co od něj mohou a chtějí očekávat.

V divokém a nádherném prostředí Valdezu na Aljašce společně strávili tři týdny, kdy pětice snowboardových legend v hlubokém prašanu předváděla pro zvědavé kamery i pro vlastní potěšení neuvěřitelné kousky.

Průkopníci snowboardingu na Aljašce Shawn Farmer and Nick Perata; norský rodák a trojnásobný světový šampion Terje Haakonsen; současná fenomenální jezdkyně a členka amerického snowboardového týmu Hannah Teter a pětinásobný vítěz soutěže X Games Shaun White – ti všichni chtěli ukázat to nejlepší, a jejich výkony berou dech. Zvídaví filmaři se však nespokojili jen s nimi. Ve filmu se mihne i snowboardová legenda Travis Rice, ale i další obdivovaní průkopníci: veteráni Jake Burton a Chuck Barfoot; jezdci Tom Sims, Danny Kass, Jamie Lynn, Jim Rippey, Mike Basich, Tina Basich, Chris Roach, Jeff Brushie, Bryan Iguchi, Todd Richards, Mike Ranquet či Bjorn Leines. Zatímco pro Peratu a Farmera bylo natáčení příležitostí, jak se vrátit na důvěrně známá místa ve společnosti mladších kolegů, třeba pro Haakonsena znamenalo možnost vyzkoušet si “nejlepší místo na světě pro snowboarding” a pro Whitea a Teterovou, kterým je devatenáct let a jsou zvyklí trénovat spíš v bezpečně kontrolovaných terénech, to byla první divoká velehorská jízda v jejich životě...

Extrémní svahy však rozhodně nebyly projektem, který by se dal vypočítat a předvídat předem, z teplé pohodlné židle. Navzdory tomu, že měli k dispozici špičkovou techniku a pětici nejlepších snowboardistů světa, museli tvůrci při realizaci svého vysněného projektu ponechat místo náhodě a improvizaci.

Při natáčení panoramatických scén autoři použili 35mm kamery typu Wescams umístěné na helikoptérách, které poskytují znamenité služby při záběrech z výšky a odolávají proměnlivému horskému počasí, které se mění každých pět minut. Hlavní kameraman filmu, zkušený Scott Duncan, však využil i čtyři 35mm kamery, dvě HD a další dvě mini-HD kamery. Ke slovu se však nakonec dostal i 16 mm film starý dvacet let…

To však neznamenalo, že by proměnlivé počasí každou chvíli nezasahovalo do natáčecího plánu. Dalším ne vždy vyzpytatelným prvkem byli sami sportovci, kteří v čerstvém prašanu občas zapomněli, že jsou také filmovými herci. Problémy navíc dělala dálková komunikace mezi nimi a štábem: výpadky techniky v nejneočekávanějších chvílích se staly téměř příslovečnými a filmaři si z nich nakonec dělali legraci.

Právě z občasné improvizace a neplánovaných okamžiků ovšem nakonec vznikla neopakovatelná atmosféra snímku, v němž všichni působí a jednají naprosto spontánně. I když ovšem snowboardisté provádějí nejneuvěřitelnější a nejnebezpečnější kousky, vždycky dbají především na bezpečnost sebe i všech kolem. Je skoro neuvěřitelné, že se všechno nakonec obešlo bez úrazu.
Stejně vzrušující jako zaznamenávat na film smělé exhibice protagonistů bylo pro režiséry sledovat s kamerou v ruce vztahy, které vznikaly mezi pěticí protagonistů, z nichž někteří se před natáčením znali jen velmi letmo. Tři týdny, které slavná pětka strávila pohromadě v nezvyklé situaci filmových hvězd, dala vzniknout řadě velmi citových situací. Rivalita, navázané přátelství i předávání zkušeností a mladistvé energie – to jsou okamžiky, u kterých byla zvědavá kamera Kempa Curleyho a Kevina Harrisona.

Filmaři se tak mimoděk podepsali na tom, že dali dohromady příslušníky dvou odlišných sportovních generací…

HISTORIE:
Snowboard je prkno fixně upevněné k nohám uživatele, určené k sportovnímu využití na sněhu. Standardně je dlouhé přibližně 1, 5 m a široké 30 cm, jinak se samozřejmě velikost liší podle individuálních preferencí zájemce.

První pokusy o „surfování“ na sněhu se v USA objevily již v roce 1920. Pro snowboarding je zlomový rok 1965, kdy Shermen Poppen spojil dvě lyže a vytvořil tím promodel snowboardu, zvaný „snurfer“, protože jízda na něm se podobala spíše surfování na vodě. V roce 1977 začal Jake Burton vyrábět snowboardy s vlastním typem vázání. Tom Sims o pár let později začal pracovat na zdokonalování snowboardu; zavedl laminátovou konstrukci s dřevěným jádrem (vyšší odolnost prkna, lepší jízdní vlastnosti) + ocelové hrany, díky nimž bylo možné používat snowboard i na tvrdém sněhu. V 90. letech se snowboarding stává masovou záležitostí a vývoje nových technologií se chopily i zavedené skateboardové koncerny, díky nimž se vybavení pro snowboarding rozrůstá s nebývalou dynamikou.