Film o zložitej situácii na východnom Slovensku v období zakladania JRD, ktorý v kontexte doby realisticky zachytáva nečestnosť straníckych funkcionárov a dôsledky ich násilnej kolektivizačnej agitácie v živote roľníkov.

Film-vice

Ne každý zakázaný film musí nutně být dílem výjimečných hodnot, někdy jen dokládá zmatenost dobových měřítek. To platí rovněž pro politické drama Andreje Lettricha Čisté ruky, které bylo připravováno jako ilustrace stalinistických tezí o zostřujícím se třídním boji: záškodníci totiž pronikli i do vedení komunistické strany a jejich vinou dlouho selhávalo združstevňování východního Slovenska. Jenže Čisté ruky byly dokončeny a měly být uvedeny v roce 1956, kdy ve známost vešlo odsouzení stalinistického systému - a celý film tak paradoxně získal "odbojný" protistranický nádech. Mohl naznačovat, že za všechno špatné nesou zodpovědnost zlotřilí komunističtí funkcionáři, pokud by záškodníci, kteří se vetřeli mezi ně, byli pouhou smyšlenkou. Poděšení schvalovatelé film nejenže okamžitě zakázali, ale navíc přikázali spálit veškeré kopie i rozmnožovací materiály. Naštěstí jejich příkaz nebyl splněn, takže neuvěřitelná rarita zůstala uchována dodnes.

Trezorový film o nečestnosti straníckych funkcionárov v období kolektivizácie.Film o zložitej situácii na východnom Slovensku v období zakladania JRD, ktorý v kontexte doby realisticky zachytáva nečestnosť straníckych funkcionárov a dôsledky ich násilnej kolektivizačnej agitácie v živote roľníkov. Najvyšší stranícki a štátni funkcionári sa rozhodli neuviesť film do kín v čase jeho vzniku, odstrániť ho z filmového archívu a zničiť. Aj napriek rozhodnutiu ÚVKSS sa film podarilo zachrániť v podobe duplikátu negatívu. Film mal premiéru v období uvoľnenia politicko - spoločenských pomerov 20.6.1968.